Home      TIC Boeken      Vrouwenoogst
 

 

Titel: Vrouwenoogst
Auteurs: Mik Hamers en Heleen van Binsbergen
Inleiding van Anja Meulenbelt
ISBN: 978-90-78407-81-2
Prijs 17,50
Zie verslag Anja Meulenbelt:
 
Boek bestellen?
Onder Nederlandse boeken/andere boeken
 
 
Na de publicatie van ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’ van Joke Smit en ‘De schaamte voorbij’ van Anja Meulenbelt, barstte de tweede feministische golf midden in de zestiger jaren van de vorige eeuw in alle hevigheid in ons land los. Wat ons interesseert is te beschrijven wat er nu in de werkelijke levens van vrouwen als gevolg van deze ontwikkeling gebeurd is.
 
We maakten elf portretten van zeer verschillende vrouwen, die in alle openhartigheid verhaalden over hun leven, de keuzes die ze gemaakt hebben, de prijs die ze betaalden en de horizon die ze veroverden. Ze komen uit verschillende sociale klassen en er is een grote variatie aan opleiding en werkervaring.
Het is – gezien de ontkerkelijking  – niet verwonderlijk dat het geloof in hun levens een totaal andere rol speelt dan in het leven van hun moeders.
 
Bij de keuze voor de te interviewen vrouwen putten we voornamelijk uit eigen kring. De geportretteerde vrouwen zijn de schaamte voorbij in die zin dat ze trots zijn op wat ze bereikt hebben, openhartig over de problemen die in hun leven zijn voorgekomen en die ze op hun eigen wijze een plek hebben gegeven waardoor ze sterker zijn geworden.
 
Wat opvalt is dat het woord ‘buitenbeentje’ vaak voorkomt. Anders zijn dan anderen, je familie en omgeving vraagt om het doorbreken van taboes en om het lef je eigen leven te leiden. Dat is een spannende gebeurtenis en tegelijkertijd heel gewoon. Nieuwe stappen zijn gezet en het gevoel van eenzaamheid is doorbroken.
 
Wij hebben een intensieve periode achter de rug, want het schrijven van deze indringende portretten gaat niet in je koude kleren zitten. Er was ook een afvaller, die op het laatste moment dit experiment toch niet aandurfde.
 
Wij hebben meegeleefd, genoten en zijn ervan overtuigd een brug te hebben geslagen tussen de vorige en de volgende generatie. Wij dragen dit boek op aan onze dochters en zonen.
 
Heleen van Binsbergen
Mik Hamers
 

 

 
 
 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC