Home      Niet meer leverbaar      Voor ziel, cultuur en zaligheid
 

 

Titel: Voor ziel, cultuur en zaligheid
Auteurs: Dorine van der Heiden en Peter Lenssen
Illustraties: van de auteurs
ISBN: 978-90-78407-28-7
Prijs: € 14,90
 
De auteurs bezochten de wereldberoemde bedevaartplaatsen Lourdes, Santiago de Compostela en Fatima. Zij gingen op zoek naar het verhaal achter deze bedevaartsoorden. Hun ontmoetingen met lokale bewoners, bedevaartgangers, priesters en ambtenaren leverden een aantal prachtige, maar ook bizarre verhalen en foto's op. 'Voor ziel, cultuur en zaligheid' vertelt verhalen van kwetsbare, zieke mensen die troost zoeken, mensen die zich jaar in jaar uit als vrijwilliger inzetten voor minderbedeelden en gehandicapten, maar ook van dagjesmensen en cultuurpelgrims die zich vergapen aan kunst en tradities.
 
Twee maanden zijn we onderweg geweest. Naar Lourdes in het diepe zuiden van Frankrijk. Dan met een scherpe bocht langs en over de Pyreneeën naar het uiterste noordwesten van Spanje, naar de stad met de magische naam Santiago de Compostela. Aansluitend pal naar het zuiden, voorbij Porto, naar het dorp Fatima in het midden van Portugal. Drie plekken die een bijzondere plaats innemen in de christelijke cultuur en jaarlijks door miljoenen worden bezocht. Wat zoeken mensen daar? Wat drijft hen? Hoop? Verlangen? Troost? We luisterden naar diepmenselijke, ontroerende en soms hilarische verhalen. Over Bernadette Soubirous, het meisje van Lourdes. Over de drie Portugese kinderen Jacinta, Francisco en Lucia en hun tragische lot. Over de legende van de apostel Jacob. Was zijn lijk nou wel of niet in het noordwesten van Spanje aangespoeld? We schuifelden door de massa's, spraken met pelgrims die de Pyreneeën hadden overwonnen, trokken een dag op met Italiaanse brancardiers, bezochten een expositie van Christusbeelden, interviewden leden van de Servitas en van de Hospitalité. We keken onze ogen uit tijdens de lichtprocessies en bij de lange rijen voor de heiligdommen. We zagen de afgetrainde bezoekers in het pelgrimshuis in Santiago, de papieren zonnehoedjes van de gehandicapten in Fatima, de fleurige 'troostindustrie' met haar hotels, winkeltjes en religieuze spullen. En hoe meer we ons onderdompelden in de rituelen, de verschijningen en de dagelijkse fenomenen die zich aan ons voordeden, hoe groter de verwondering. Op foto's uit 1917 van Fatima zagen we een dorre hoogvlakte met een scheefgegroeide boom, geen mens te bekennen, terwijl we bijna negentig jaar later op diezelfde plek waren omgeven door honderdduizenden bedevaartgangers. De grot van Lourdes was een onherbergzaam hol in een rotswand, omgeven door een wildstromende rivier. Op die rots troonde nu een reusachtige basiliek waarvan de torenspitsen tot ver in de omtrek te zien waren. En Santiago? Ach, daar leek de tijd wonderbaarlijk stil te staan. Als we door de kronkelige straatjes rondom de kathedraal liepen, waanden we ons terug in de duistere middeleeuwen.
Veel mensen hebben ons gevraagd wat we aan ons bezoek aan de drie bedevaartplaatsen hebben overgehouden. Het is niet moeilijk die vraag te beantwoorden. Naast de rijkdom aan indrukken waren het vooral ook de contacten met bezoekers, pelgrims, vrijwilligers en bewoners die ons beroerden en inspireerden. En als er uit al die ervaringen één wijsheid werd geboren, dan was het voor ons het verwarmend geloof in de kracht van mensen die elkaar op dit soort plekken troost en hoop geven.
 
 
 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC