Home      Kookboeken      Vlaai en ander Limburgs gebak
 

 

Vlaai en ander Limburgs gebak
Wil en Netty Engels-Geurts
ISBN: 978-90-76043-56-2
Prijs € 17,90
7e druk september 2013
Gebonden
 
Boek bestellen?
Onder Kookboeken
 

Recept: Bakpruimen of kwetsenvlaai

deeg
250 gram bloem
15 gram gist
1 dl melk
30 gram boter
15 gram suiker
¼ ei
beetje zout
extra bloem

vulling
1 kilo pruimen
paneermeel of beschuitkruim

afwerking
suiker

Doe de bloem in een kom die ruim genoeg is om te mengen. Maak de melk lauwwarm. Doe de gist in een kommetje en verkruimel hem. Giet er een klein deel van de lauwwarme melk bij en roer het mengsel glad. Voeg aan de bloem de boter, de suiker en het ei toe. Maak in de bloem een kuiltje. Strooi het zout zorgvuldig langs de buitenkant van de bloem. Giet de aangemaakte gist in het kuiltje. Giet de lauw warmemelk erbij, maar houd een beetje melk achter. Begin met de vingers de bloem met het gist/melkmengsel te mengen, werk vanuit het midden van de bloem. Zorg dat het zout er pas op het laatst bij komt. Meng alles door elkaar en kneed het deeg. Is het deeg te stijf om te bewerken voeg dan de achtergehouden melk toe. Als het deeg aan de handen blijft plakken extra bloem toevoegen. Kneed het deeg op het werktafel goed door. Strooi bloem in de kom, leg het deeg erin en dek het af met een vochtige doek. Zet het op een warme plaats om te rijzen. Laat het rijzen tot de dubbele hoeveelheid.

Pruimen
Halveer de pruimen en haal de pit er uit. Snijd ze in kwarten.

Strooi wat bloem op de werktafel en kneed het deeg voorzichtig door. Strijk wat bloem over de deegrol en begin het deeg uit te rollen tot het past in de vorm. Zorg dat het een ronde lap wordt. Rol steeds naar een andere kant. Laat het deeg terugveren. Als het deeg plakt wat bloem op de rol en onder het deeg strooien.

Leg de deegplak in de ingevette vlaaiplaat. Trek niet aan het deeg maar laat het terugveren. Zet de rand op. Leg het deeg wat oversteekt over de rand en rol het met de deegrol af. Prik het deeg in en zet het op een warme plaats te rijzen tot het dik gezwollen is.

Verwarm de oven op 230 C.
Bestrooi de deegbodem met paneermeel of beschuitkruim.
Leg er dan de pruimen op. Leg eerst de buitenrand. Leg de pruimen met de schil onder en druk ze in elkaar en heel vast tegen elkaar aan. De pruimen krimpen bij het bakken. Als ze niet heel vast tegen elkaar aan liggen zijn er na het bakken grote openingen tussen de pruimen. Leg daarna een tweede rand pruimen, een stukje op de eerste pruimenrij. Leg de vlaai zo helemaal vol.
Zet de vlaai in het midden van de oven en bak op 230 C gedurende 25 tot 30 minuten. Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als een kant bruiner is dan de andere kant. De vlaai is gaar als het deeg bruin is en loslaat van de plaat.
Haal de vlaai uit de oven en breng hem direct over op een deegrooster. Bestrooi de vlaai direct met suiker.
Laat de vlaai afkoelen.

Paneermeel kan vervangen worden door stijve vanillepudding of banketbakkersroom.

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC