Home      Niet meer leverbaar      Tinnen schreeuw
 

 

Tinnen schreeuw
Peer Engels
ISBN: 978-90-78407-19-5
Prijs € 19,90
 

Wie opgroeit in een klein dorp aan de rand van de Limburgse Peel heeft het moeilijk, zeker in een tijd waarin hippie-achtige rebellie, Toppop, bisschop Gijsen en Willy Brokamp de gesprekken tussen de kinderen en de autoritaire vader domineren. De moeder probeert met vrijwel eeuwigdurend zwijgen de vrede in het huis te bewaren.

Maar een piepklein gat in het zolderplafond legt de feiten bloot. Nieuwsgierigheid, geduld en een groot incasseringsvermogen zijn dan de eigenschappen die elke overlevingsstrateeg nodig heeft. Plus een enorme portie humor.

De kinderen van de generaal is een boek dat de katholieke ziel ontleedt met een haarscherp mes en alle theorieën over zelfbevrijding overbodig maakt. Hilarisch, herkenbaar en diepgravend tegelijk.

Peer Engels (Helden, 1957) vormde samen met Aart Terpstra, Ton Schuringa en Karel Glastra van Loon de Amsterdamse cabaretgroep Herenakkoord. Hij schreef de meeste teksten van de groep die in de finale stond van het Camarettenfestival in 1989. Hij schreef met Karel Glastra van Loon ook teksten voor Paul Haenens tijdschrift Mens en Gevoelens.

Sinds 2006 woont hij weer in het zuiden. Dit is zijn literair debuut.


Recensie Biblion:
Romandebuut van cabaretier en publicist Peer Engels (1957). Het is een vlijmscherpe observatie van een Limburgs middenstandsgezin in de jaren zestig met als middelpunt een hardwerkende vader. Die heeft nog maar tijd voor een hobby: op zijn zolder spelen met een volledig uitgerust leger van tinnen soldaatjes. Hij speelt een historische veldslag na en gedraagt zich daar als een onderduiker voor zijn eigen gevoelens. Zijn vrouw is als een realistisch stilleven, ook letterlijk nageschilderd door hun beider zoon. In drie afdelingen, verdeeld over 28 schetsen, beschrijft de auteur vrijwel alle verschijnselen uit het dieptepunt van het rijke roomse leven. Hij doet het met prikkelende details, uiterst uitvoerig en vaak geestig in een originele en vindingrijke taal. Kennelijk ‘luchtte het schrijven hem net zoveel op als dat het hem benauwde’ is een veelzeggend citaat. De katholieke entourage is verbluffend herkenbaar aanwezig met een geloof dat voortkwam uit een middenstandsovertuiging, onwankelbaar, maar voos voor de zonen uit het gezin en een stoet van meisjes, die er successievelijk binnenlopen. Voor een ruim publiek.
Dr Theo Hoogbergen

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC