Home      Niet meer leverbaar      Displaced persons
 

 

Titel: Displaced Persons
Geen dag langer, geen meter verder
Roman van Leo Sins
ISBN:90-76043-77-9
Prijs: € 14,90
 

Fragment:

Een groep Duitse soldaten marcheerde zingend naar het sportfondsenbad, de zwemspullen stijf onder de linkerarm geklemd, de rechter telkens hoog opzwaaiend. Een luitenant liep er als een verwaande haan naast. Zooitje, dacht Rob toen hij ze zag lopen, hoe lang moesten ze hun aanwezigheid nog verdragen?
Met zijn vader liep hij over de Sint Servaesbrug naar het station. Ze droegen zwijgend bagage aan een dikke stok tussen hen in. Het was nog vroeg in de ochtend van wat een warme dag beloofde te worden. Bussen reden er niet en ander vervoer was niet te vinden. Van alle kanten kwamen groepjes mensen met koffers en tassen naar het station. De Duitsers hadden arbeidskrachten nodig. Arbeitseinsatz. Rob had geen zin om in Duitsland te gaan werken. Zomaar wegblijven durfde hij niet. Hij riskeerde een jaar gevangenisstraf en na drie jaar Duitse terreur wist hij wel wat dat zou inhouden. Hij zag Anke, zijn meisje, bij het station staan wachten. Ze kwam vlug naar hem toe.
Op het perron was het druk. Een lange trein stond gereed, houten wagons met houten banken. De stationschef keek op zijn horloge, zette zijn rode pet wat vaster op zijn hoofd. Mensen met koffers liepen nog langs de trein, zoekend naar een plaats. Familie en vrienden volgden. Rob had al een plek gevonden en stond nu samen met Anke en zijn vader te wachten. Op de stationsklok zag hij dat hij nog drie minuten had. Anke huilde en hijzelf kon nauwelijks zijn tranen bedwingen. Gespannen bleven ze met verstrengelde handen staan. Ineens schoof ze een ring van haar vinger en stak die aan de pink van zijn linkerhand.
‘Een talisman,’ lispelde ze, ‘breng hem gauw weer bij me terug.’

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC