Home      Niet meer leverbaar      De pont
 

 

Titel: De Pont
Auteur: Henry de Hoon
Roman
ISBN: 90-76043-76-0
Prijs: € 14,90
 

Fragment

Om vier uur denkt ze aan Mirthe. Lis houdt haar adem in. De stilte van dit uur waarop de nacht in de dag verandert, lijkt intenser dan op enig ander tijdstip. Ze weet niet precies waarom ze altijd wakker wordt om deze tijd en terugdenkt aan hoe Mirthe was: op haar blote voeten in het gras, met haar tenen in muizenholletjes. Mirthe stond het liefst in direct contact met de aarde en dan zaten schoenen in de weg.

Door een opening in de gordijnen valt maanlicht; weerkaatsing van zonlicht, een herinnering aan de dag. Lis laat haar been langzaam uit bed zakken en streelt met haar dikke teen de maan op het tapijt. Haar voet, wasachtig wit bij dit licht, wordt koud. Ze trekt haar been weer onder de dekens. Werner kreunt vaag naast haar in bed. Ze vraagt zich af of hij nog veel aan Mirthe denkt, hoe hij haar in gedachten ziet. Hij praat er niet meer over. Een goed teken, dacht ze eerst, nu weet ze het niet zo zeker. Mirthe had het meest op hem geleken, geen twijfel aan. Hij heeft hetzelfde dunne blonde haar en dezelfde bleke huid. Maar Werner doet nooit zijn schoenen uit in de tuin. Hij heeft een speciaal borsteltje waarmee hij zijn suède schoenen zorgvuldig behandelt voordat hij naar zijn werk gaat. De hele kast staat vol met zijn schoenen. Ze heeft eens een jeugdfilmpje van hem gezien, dat op een feestje was gemaakt. Hij droeg een vlinderdasje en blinkende lakschoenen. Werner zou nooit gras tussen zijn tenen hebben. Als hij ooit zou verdwalen in de jungle, zou hij bij zijn terugkeer in de beschaafde wereld ongetwijfeld als eerste een borsteltje voor zijn schoenen laten overvliegen. Een ogenblik houdt ze een pluk van zijn lichtblonde krullen tussen duim en wijsvinger.

Ze staat op en schuift de gordijnen opzij. Het maanlicht stroomt nu onbelemmerd naar binnen. Buiten vibreren de toppen van bomen en struiken als mistige lijnen tegen een donker gat. Werner woelt in bed. 'Lis, ben je weer verdrietig?'

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC