Home      Niet meer leverbaar      De mijn gaat dicht
 

 

Titel: De mijn gaat dicht
Auteur: Bart Bredero
Non-fictie over de mijnsluitingen in Limburg.
Met foto's van Nol Pepermans
ISBN: 90-76043-65-5
Prijs € 14,90
redactie: Louis Hilgers
Uitgave: Educos én TIC
 

Voorwoord

Door omstandigheden spatte ons gezin na de middelbare schooltijd uiteen. Om de band te bewaren schrijf je dan brieven, je telefoneert en, wanneer tijd en beurs het toelaten, ga je hun opzoeken of komen zij over.

Toch vind je dat niet genoeg en wil je meer doen om die band stevig te houden. Dat meer is de aanzet tot dit boek geworden: het vastleggen van jeugdherinneringen van de kinderen voor later. Maar bij het uitwerken van die oude aantekeningen en schetsjes ontdek je met een schok met iets bezig te zijn dat ver over het belang van je gezin heen reikt, namelijk het vastleggen van een stuk geschiedenis van de Mijnstreek. Wanneer je daarover je voelhorens uitsteekt, blijkt dat men nog steeds niet over de sluiting van de mijnen is uitgepraat.

Zo is het boek dan geworden tot een kroniek of gids, waarin de lezer eerst langs enkele familie anekdotes - waaruit mag blijken hoe een familie Doorsnee destijds in de Mijnstreek leefde - gevoerd wordt naar het Grote Gebeuren in en rond Staatsmijn Maurits in de jaren vóór de sluiting.

Luistert u daarbij ook , als het kan, naar de reeds genoemde ballade over het mijnwerkersleven van de muziekgroep ‘Carboon’ op hun L.P. ‘D’r letste Koempel’. Een stuk streekcultuur van nationale, eigenlijk universele betekenis!

Zoals in het groot ‘Sail Amsterdam’ de glorie van de oude zeilvaart doet herleven, zo wil dit boek in het klein nog eenmaal de glorie van het mijnbedrijf bezingen; de trotse Staatsmijn Maurits ‘Glück Auf!’.

Bart Bredero, Curaçao voorjaar 1985

Kijk ook op www.demijngaatdicht.nl voor meer info!

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC