Home      TIC Boeken      De droom van de minnezanger
 

 

Titel: De droom van de minnezanger
Auteur: Paul Weelen
ISBN: 978-90-78407-14-0
Actieprijs maart 2016
Prijs: € 9,90
 
Boek bestellen?
Onder Nederlandse boeken/romans/spannende boeken
 

Historische roman van Paul Weelen over het leven van Hendrik van Veldeke

Wie was Hendrik van Veldeke? Deze eerste met naam bekende schrijver en minnezanger uit de Nederlandse literatuur werd in de 12e eeuw geboren in Spalbeek bij Hasselt en leefde en werkte in Maastricht, Kleef en Thüringen. Aan het hof van keizer Frederik Barbarossa oogstte hij met zijn werk grote roem. Verder is zijn leven in een waas gehuld gebleven.

De droom van de minnezanger geeft Hendrik van Veldeke een gezicht, waarin de sporen van zijn leven, zijn liefde en zijn grote frustratie zichtbaar zijn.

Paul Weelen (Calgary, 1959) groeide op in Kerkrade. Hij studeerde Nederlandse letterkunde. Na een journalistieke loopbaan is hij schrijver en uitgever geworden. Zijn romans en verhalen schrijft hij normaliter in het Limburgs. Dit is zijn eerste Nederlandstalige roman. Hij vertaalde eerder zijn roman 't Wiefje naar het Nederlands onder de titel Snoepvrouwtje.

Recensie van de AVRO, radio 4:
De Droom van de Minnezanger, 
roman over het leven van Hendrik van Veldeke

Met de Dag van de Liefde in het vooruitzicht (luister donderdag 31 mei de hele dag naar Radio 4) komt "De droom van de minnezanger" prachtig uit.
Paul Weelen, bijna vijftig jaar geleden in Calgary geboren, opgegroeid in Kerkrade, heeft zijn eerste Nederlandstalige roman geschreven. Als journalist schreef hij weliswaar ook in het Nederlands, maar tot nu toe waren zijn andere verhalen en boeken in het Limburgs, het Kerkraads.  Deze roman moest Paul Weelen in het Nederlands schrijven omdat, zo zegt de auteur, Hendrik van Veldeke zijn taal ook telkens aan de toehoorders aanpaste.  Hij is in de huid van de dichter gekropen en paste dus ook zijn taal aan om het boek voor een groot publiek leesbaar te maken.

Huid
Hendrik van Veldeke. We lazen zijn minneliederen op de middelbare school, maar meer dan het moeilijke Middelnederlands lezen kwamen we meestal niet. 
Paul Weelen begon zich dankzij die liederen voor de persoon Hendrik van Veldeke te interesseren en las zoveel mogelijk over deze bijzondere man. Hij werd bijna zelf deze dichter dankzij eigen geschriften, zoals de legende van Sint Servaes, waarin Hendrik zelf over zijn leven vertelt.  Er zijn ook studies over zijn werk en enkele historici zoals bijvoorbeeld Frits van Oostrom hebben meer over de persóón  uitgezocht.
Daarnaast heeft Paul Weelen ook veel informatie gevonden over de mensen die in de tijd van Hendrik van Veldeke ook in Maastricht waren. Frederik Barbarossa moet daar geweest zijn en daaruit distilleert Weelen dat Van Veldeke ook voor de keizer zijn harp heeft gepakt om hem een liederenrecital te geven

Taal
De taal die Paul Weelen hanteert, doet je denken aan het Zuidlimburgse landschap: glooiend, lieflijk. Hij beschrijft situaties maar ook gedachten. Ook al schrijft hij vanuit de hoofdpersoon, in de ik-vorm, toch blijf je als lezer aan de kant staan. Geen moment komt de gedachte bij je op dat dit een roman is.  Het  lijkt meer een levensbeschrijving. Alle innerlijke strijd maar ook de liefdeservaringen, de mentale gevechten met tegenstanders, de ontwikkelingen in dat leven….het wordt allemaal beschreven in mooie woorden. In het laatste hoofdstuk grijpt Weelen terug naar het eerste. Daarmee suggereert hij dat dit een momentopname is, maar ook geeft het je het gevoel: Het leven van Hendrik van Veldeke was een moment in de tijd. Al zijn ervaringen, al dan niet gedroomd, gefantaseerd, komen samen in dat ene moment.  En dat maakt de roman af. Rond. Klaar.

Liederen
Alle twaalf hoofdstukken beginnen met een regels uit de minneliederen van Van Veldeke en bevatten vaak fragmenten daaruit.  Achterin het boek staan wat teksten in de Middeleeuwse taal, maar ook met een vertaling van Paul Weelen.


RECENSIE:
Over het leven van de eerste, Nederlandse schrijver, Hendrik van Veldeke, is niet zo heel veel bekend. De Maastrichtse auteur Paul Weelen doet in het Boek van de week, "De droom van de minnezanger" (uitgeverij TIC) een poging dat in romanvorm te vangen. Veldeke kwam uit de buurt van Hasselt, in Belgisch Limburg, en leefde in de twaalfde eeuw. Hij was actief voor het kapittel van Sint Servaas in Maastricht, waar hij het leven van de heilige beschreef. Weelen schetst een mooi en indringend beeld van tijd en persoon, de wederwaardigheden in het vervolg van Veldekes leven, dat hem naar Kleef en Thüringen voerde. Het tijdsbeeld en de andere personages maken de roman sfeervol en compleet. Bovendien zijn er een aantal schitterende voorbeelden van verzen van Veldeke opgenomen. (7)
Peter Winkels, L1 radio

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC