Home      Andere boeken      't Woerdebook van Broenssem
 

 

't Woerdebook van Broenssem
door Jeanne Bothmer-Herinx
Tekeningen van Jo Bothmer
Uitgeverij TIC
ISBN: 90-78407-08-5
Prijs: € 29,90
 

Er worden nog veel mooie dialectwoorden gebezigd in Brunssum, er leven nog vele prachtige verhalen en geschiedenissen, typische uitdrukkingen met een typische klank. Over een periode van meer dan twintig jaar heeft Jeanne Bothmer-Herinx verzameld, genoteerd en opgezocht.

Mevrouw Bothmer-Herinx heeft duizenden woorden, honderden uitdrukkingen, tientallen liedjes, gedichtjes, gebedjes, en veel geschiedkundige, volkskundige en zelfs culinaire weetjes uit Brunssum opgeschreven. Daaruit is een woordenboek gedestilleerd, dat als het eerste echte woordenboek van Brunssum te boek mag staan.

Het resultaat is een boek van bijna 210 bladzijden geworden. Het wordt het eerste, enige en echte 'Woerdebook van Broenssem' dat door Uitgeverij TIC uit Maastricht wordt uitgegeven. Er staan illustraties in van de heer Bothmer en enkele foto's van Brunssum hoe het vroeger was. Het boek is een prachtig gebonden uitgave met een harde kaft in de kleuren van de gemeente Brunssum. Voor het uiterlijk is vormgever Luiz Oliveira verantwoordelijk.

In het boek staan natuurlijk woorden als 'bokkeriejer' en 'brikkebekker' en staat beschreven welk een prominente rol de 'koel' vroeger innam. Maar er staan ook tientallen liedjes in die vroeger bij de 'put' werden gezongen en welke vormen van 'biegeleuf' er allemaal waren. Het is een ware schat aan informatie geworden, die Jeanne Bothmer_Herinx over de jaren heen heeft vergaard. Oude gebruiken, ambachten en beroepen worden beschreven. Ook alledaagse woorden als de vervoegingen van de werkwoorden 'höbbe' en 'zieën' staan erin, zodat iedereen die iets in goed 'Broenssems' wil schrijven maar in het woordenboek hoeft te kijken.

Daarnaast staat ook uitgelegd hoe het Brunssums geschreven dient te worden. Daarvoor is de hulp ingeroepen van redacteur Paul Weelen, die eerder uitgave van de woordenboeken van Nut en Sittard in goede banen leidde.
Het boek wordt uitgegeven in een beperkte oplage. Brunssum is nu eenmaal een kleine markt. Vanaf 26 november zal het boek in de Brunssumse boekwinkels liggen voor de prijs van € 29,90.

 
   
 
   
 
   
©2009 Uitgeverij TIC